Taj Mahal – Äärettömän rakkauden symboli

Taj Mahalia kuvaillaan usein maailman kauneimmaksi rakennukseksi. Mogulihallitsija Shah Jahan rakennutti sen muistoksi synnytyksessä kuolleelle vaimolleen. Shah Jahan oli niin murtunut vaimonsa kuolemasta, että hän päätti rakentaa tälle upeimman ja kalleimman mausoleumin koko maailmassa. Taj Mahalia katsoessa, ei voi olla kuin miettimättä ja ihastelematta tätä traagista rakkaustarinaa. Ja sitä kuinka korkealle Shah Jahan nosti riman rakkaudentunnustuksissa. I mean, kivien heittely ikkunaan ja rakkauslaulujen soittaminen levarista on ihan jees, muuta ei se nyt ihan Taj Mahal ole.

Me olimme onnekkaita ja pääsimme todistamaan Taj Mahalin kauneutta viime maaliskuussa. Vain muutamia päiviä myöhemmin Taj Mahalin ovet suljettiin virailijoilta koronaviruksen takia. Myös Intian seikkailumme jäivät koronavirustilanteen takia kesken, mutta onneksi ehdimme kokea tämän Unescon maailmanperintökohteen. Nyt jälkikäteen ymmärrän kaiken sen hypetyksen joka pyörii Taj Mahalin ympärillä. Se on yksi niistä nähtävyyksistä, joka täytyy kokea itse, jotta sen ymmärtää.

Jokainen on varmasti kuullut Taj Mahalista ja sen upeudesta. Täytyy sanoa, että itsellänikin odotukset oli asetettu melko korkealle. Samaan aikaan mietin kuitenkin itsekseni, voiko yksi rakennus muka olla kaiken tuon hehkutuksen arvoinen. Kuvailisin Intiaa vastakohtien maaksi – paljon uskomattoman kauniita rakennuksia ja arkkitehtuuria, mutta samaan aikaan myös kaaosta, saasteita ja roskaa. Hieman ristiriitaisin ajatuksin lähdin siis kohti Taj Mahalia.

Parhaimmillaan Taj Mahal on auringonnousun ja -laskun aikoihin. Me halusimme nähdä Taj Mahalin heräävän uuten päivään, joten suuntasimme sitä kohti hotelliltamme aamun ensimmäisten säteiden loistaessa kello kuuden aikaan. Viime vuonna Taj Mahalissa vieraili yli 7 miljoonaa ihmistä. Ruuhkien ja ihmismassojen välttäminen on siis käytännössä mahdotonta, mutta olemalla aikasin liikkeellä, saat pienen varaslähdön muihin verrattuna. 

Tyhjä Taj Mahal ei missään tapauksessa meidänkään vierailulla ollut, mutta olin yllättynyt, kuinka rauhassa saimme kuitenkin olla. Olin varautunut jonottamaan sisäänpääsyä pitkään, mutta todellisuudessa pääsimme sisälle todella sujuvasti ilman jonotteluja. Toki koronaviruksella oli oma osuutensa tässä ja varmasti monet olivat sen takia jo peruneet vierailunsa. 

Heti alueelle päästyämme, alkoi mahanpohjassani tuntua perhosia. Tunnelma oli jotenkin odottavan jännittynyt kun ihmiset kulkivat kohti Taj Mahalia. Kulkiessani portin läpi avautui Taj Mahal edessäni – kuva, jossa upea Taj Mahal heijastuu puutarhan vesialtaasta, on varmasti monelle tuttu. Taisin huokaista ääneen, sillä se yllätti minut täysin. Tiesin kyllä mitä odottaa, mutta yllätyin silti. Aurinko oli jo noussut ja aamun usva häilyi ilmassa. Ihmisiä oli pysähtynyt heti portin jälkeen paljon kuvaamaan. Disclaimer, joudut luultavasti taistelemaan ja ehkä jopa käyttämään hieman kyynärpäätekniikkaa, mikäli haluat kuvan Taj Mahalin julkisivusta. Me jätimme muut turistit nahistelemaan kuvauspaikoista ja jatkoimme matkaa lähemmäs itse Taj Mahalia. 

Taj Mahal ikään kuin kutsui meitä luokseen. Mitä lähemmäs pääsimme, sitä upeammalta se näytti. Tässä vaiheessa aurinko oli noussut jo puiden yläpuolelle ja maalasi rakennukset lämpimän oranssilla. Kulkiessamme ympäri aluetta ja Taj Mahalia, tunnelma oli rauhallinen ja seesteinen. Kuuntelimme lintujen laulua (sekä sattunnaisia äänekkäitä turisteja) ja nautimme. Täytyy sanoa, että olin yllättynyt, kuinka hiljaista alueella oli. Odotin nimittäin jotain aivan muuta. Majesteettinen Taj Mahal kuitenkin ikään kuin kahlitsi ihmiset siihen seesteiseen tunnelmaan missä se seisoi. Oli mielestäni myös ihana huomata, että kaikki vierailijat kunnioittivat tätä äärettömän rakkauden symbolia sen ansaitsemalla tavalla.

Palataampa hetkeksi takaisin maan pinnalle. Niin upea kuin Taj Mahal onkin, on se kuitenkin “vain” rakennus. Taj Mahal itsessään on loppujen lopuksi melko nopeasti kierretty. Kun olette kiertäneet Taj Mahalin, suosittelenkin etsimään rauhaisan penkin johon istahtaa hetkeksi oleilemaan. Me istahdimme puiden alle penkille, jolla saimme rauhassa ihastella taianomaista Taj Mahalia ja seurata muiden turistien liikkeitä. Istuessamme ja seuratessamme auringon nousua taivaalle, tuntui kuin aika olisi pysähtynyt. 

Porttien ulkopuolella suuntasimme suoraan “aamu”kahville, sillä aikainen herätys alkoi tuntua ja kroppa kaivata kahvia.

Jos sinulla on suunnitteilla matka Intiaan, olisi melkein rikollista jättää Taj Mahal käymättä. Agra sijaitsee noin 200km päässä Delhistä ja sinne voi tehdä vaikka päiväretken. Turvatarkastus on melko tarkka, joten varmista, ettei sinulla ole mukana mitään luvattomia esineitä  (esimerkiksi ruokaa, isoa reppua, tripodia tai varavirtalähdettä). Varsinaista pukukoodia Taj Mahaliin ei ole, mutta suosittelisin pukeutumaan maata ja kulttuuria kunnioittaen. Olkapäät ja polvet on hyvä peittää. Plus, jos vierailet Taj Mahalissa auringonnousun aikaa, luultavasti on hyvä laittaa pitkää päälle ihan vaan koska aamut voivat olla aika vilposia.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Lue myös

Moikka, oon Enni!

Levoton sielu, jota uudet seikkilut ja kokemukset vetävät maailmalle yhä uudestaan. Mulle matkustaminen on perhosia mahanpohjassa, uusia makuja, kokemuksia sekä tarinoita joita jakaa. Parasta matkustamisessa ovat hetket, jotka saavat ajan pysähtymään, ja ihmiset, joiden kanssa aika kuluu aivan liian nopeasti.

Viimeisimmät