Kanaaliajelu Amsterdamissa

Amsterdam on loistava kävelykaupunki ja yksi hyvä tapa tutustua kaupunkiin onkin juuri jalkaisin. Aivan keskusta-alue on melko kompakti ja helposti kierreltävissä kävellen. Voisin kävellä kanaalien varsilla loputtomasti ihastellen kaupungin arkkitehtuuria ja tunnelmaa. 

Amsterdam on tietysti ennen kaikkea tunnettu myös pyöräilykaupunkina ja niin paikalliset kuin turistitkin huristelevat ympäri kaupunkia pyörillään. Muista kuitenkin, että olitpa sitten pyörän satulassa tai kävellen liikkeellä, on silmät hyvä pitää auki muiden pyöräilijöiden varalta.

Kesän “viimeisen viikonlopun” kunniaksi päätimme kuitenkin tutustua Amsterdamiin ihan uudenlaisesta näkökulmasta – nimittäin kanaaleilta käsin. Amsterdam alkaa olemaan minulle jo melko tuttu kaupunki ja sitä onkin tullut sahattua ympäri niin kävellen kuin pyöränkin kanssa. Kanaaliajelua olin halunnut jo pidemmän aikaa koittaa ja nyt viimein koitti sen aika.

Tapoja kanaaliajelun toteuttamiseen löytyy paljon – on ohjattua turstiajelua, viiniristeilyä, näköala-ajelua, polkuvenettä jne. Minusta hauskin tapa, ja vaihtoehto mihin mekin päädyimme, on vuokrata oma vene käyttöön pariksi tunniksi. 

Me vuokrasimme veneen BOATY firman kautta, mutta vaihtoehtoja on monia. Esimerkiksi Canal Motorboats ja MokumBoot tarjoavat myös veneitä vuokralle. Hinta vaihtelee luonnollisesti vuokra-ajan mukaan. Meitä oli neljä ja vuokrasimme veneen kolmeksi tunniksi noin 80e hintaan. 

Oman veneen vuokraaminen antaa vapauden toteuttaa ajelu juuri omalla tyylillä. Katsoimme kartasta reitin valmiiksi, mutta päädyimme myös improvisoimaan matkan varrella kiinnostavien kanaalien tullessa vastaan. (Huom, kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ihan kaikkialle ei vuokraveneellä ole lupaa ajella.) 

Nappasimme veneelle mukaan hieman naposteltavaa ja vähän viiniä ja eikun matkaan. Mikä parasta, ryhmästämme kaksi olivat amsterdamilaisia, jotka osasivat hakeutua juuri oikeille reiteille ja postikorttimaisille näkymille. Ajelimme kolme tuntia kapeita kanaaleita pitkin ilman sen suurempaa suunnitelmaa tai kiirettä. 

“Normi”tilanteessa ja erityisesti kesäisin, kanaalit voivat olla melko ruuhkaisia. Isoja turistilauttoja huristelee joka kulman takaa ja tarkkana saa olla, ettei törmäyksiä satu. Amsterdam on kuitenkin edelleen vallitsevan koronatilanteen takia melko tyhjä turisteista, joten saimme ajella pikku veneellämme ihan rauhassa ja nautiskella maisemista.

Veneen voi matkan varrella “parkkeerata” johonkin hetkeksi ja hypätä maalle pitämään vaikka pientä kahvipaussia ja jatkaa taas hetken kuluttua matkaa. Amsterdamin kanaalit, niin vedessä kuin maallakin, ovat täynnä eloa ja tunnelmaa ja minusta kanaaliajelu oli loistava tapa päästä nauttimaan siitä. 

Opastetut turistiajelut ei ehkä olisi minulle omin valinta, mutta esimerkiksi kaupungissa ensimmäistä kertaa vierailevalle se on loistava tapa tutustua kaupunkiin. Ajelulla näkee vilaukselta ne tärkeimmät nähtävyydet, jotka voi sitten myöhemmin vielä kiertää ajan kanssa vaikka kävellen.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Lue myös

Moikka, oon Enni!

Levoton sielu, jota uudet seikkilut ja kokemukset vetävät maailmalle yhä uudestaan. Mulle matkustaminen on perhosia mahanpohjassa, uusia makuja, kokemuksia sekä tarinoita joita jakaa. Parasta matkustamisessa ovat hetket, jotka saavat ajan pysähtymään, ja ihmiset, joiden kanssa aika kuluu aivan liian nopeasti.

Viimeisimmät